Zupa z soku wiśniowego

Opublikowano przez Redaktor

Picie świeżego soku wiśniowego z wyciskarki to świetny sposób, aby dostarczyć cennych dla organizmu składników. Owoce bogate są w cukry, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, żelazo, miedź, potas, magnez, witaminy B, C, PP, karoten. Świetnie smakują i zastępują jedną z pięciu porcji owoców zalecanych przez dietetyków w codziennej diecie człowieka. Wpływają korzystnie na pracę serca, stawy, doskonale odchudzają i pomagają przy bezsenności. Dzięki obecności melatoniny regularnie przyjmowany sok ułatwia zasypianie. Witamina B8 (inozyt) zapobiega siwieniu włosów. W jaki inny sposób wykorzystać sok wiśniowy w kuchni? Można z niego przygotować łatwą i pyszną zupę.

Na bazie soku najsmaczniejsza

W naszym klimacie ze względu na barwę wyróżnia się wiśnię sokówkę i szklankę. Ten pierwszy rodzaj charakteryzuje się ciemnoczerwonym kolorem, czasem prawie czarnym oraz barwiącym ciemnym sokiem. Dlatego też właśnie sokówka będzie najodpowiedniejsza, aby zrobić owocowe danie. Zupa z wiśniami to smak lata i dzieciństwa, do którego z pewnością wracamy z nostalgią. Spróbujmy sobie przypomnieć jak smakuje i poszukajmy go w wersji na świeżym soku prosto z wyciskarki.

Prosty przepis na zupę wiśniową

Należy przygotować pół kilograma wiśni sokowych. Najpierw umyć i wydrylować przy pomocy drylownicy. Bez tego narzędzia także pozbędziemy się pestki. Wystarczy użyć końcówki od dekoratora do ciast lub słomki, wbić w owoc i wypychać pestkę na zewnątrz. Używając zaś szerokiego noża kuchennego, należy położyć wiśnię na desce i nagnieść nim, ułożonym w pozycji poziomej. Przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Ile potrzeba zarezerwować czasu na jej wykonanie? Wystarczy około 20 minut i nasze danie trafi na stół.

Składniki:

  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 400 ml wody
  • 100 ml świeżego soku wiśniowego
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 goździki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dowolny drobny makaron

Wykonanie:

Najpierw w jednym garnku nastawiamy wodę na makaron według proporcji na opakowaniu i gotujemy. Do drugiego przekładamy wydrylowane owoce, zalewamy wodą i dolewamy sok. Następnie dodajemy goździki, ścieramy skórkę z cytryny i cukier. Całość gotujemy przez około 10 minut. W osobnym naczyniu łączymy mąkę ziemniaczaną z czterema łyżkami zimnej wody. Mieszankę dokładnie rozprowadzoną z wodą wlewamy do gotującego się kompotu i mieszamy. Wystarczy pogotować jeszcze przez około dwie minuty. Gotową nalewamy do talerzy z makaronem i dekorujemy łyżeczką jogurtu naturalnego. Osoby, które nie liczą kalorii w diecie mogą zjeść w wersji ze śmietaną. Jeśli jest za kwaśna można ją dosłodzić i posypać łyżeczką cukru.

Kiedy podawać?

Owocowe zupy nie są szczególnie doceniane w codziennym żywieniu i tak naprawdę trudno określić dlaczego. Pomimo tego, że szybko się je przyrządza, są tanie i smaczne to z reguły najczęściej tęsknią za nimi najmłodsi. Znakomicie nadaje się na przystawkę dla dorosłych, ale doskonała też jako pierwsze danie. Zwłaszcza  serwowana dzieciom spełni się jako samodzielny posiłek. Jest aromatyczna, sycąca i dostarcza mnóstwa energii. Doskonała na ciepło, ale i na zimno w postaci chłodnika.