Melasa – dlaczego warto dodawać ją do soków?

Opublikowano przez Redaktor

Melasa dawniej była znana jako substancja słodząca tańsza niż cukier i bardziej od niego dostępna. Występuje w postaci gęstego i lepkiego, ciemnobrązowego syropu. Znakomicie zastępuje biały cukier, ale przede wszystkim jest od niego znacznie zdrowsza. Można ją potraktować jako ciekawy zamiennik miodów czy syropów słodzących. Nastawieni na rozsądne podejście do słodzenia potraw poznajmy jej właściwości i możliwości zastosowania w codziennej diecie.

 

Z czego powstaje?

 

Substancja ta jest produktem ubocznym powstałym przy produkcji cukru buraczanego lub trzcinowego i analogicznie mamy melasę buraczaną i trzcinową. W sklepach możemy nabyć także melasę z karobu. Uzyskuje się ją z mączki chleba świętojańskiego. Znakomicie reguluje pracę jelit i nie wywołuje alergii. Jest stosowany w leczeniu biegunki i problemów trawiennych, działa jako przeciwutleniacz.

 

Co zawiera?

 

Substancja ta posiada około 20 procent wody i buraczana melasa zawiera 50 procent sacharozy, a trzcinowa ma około 38 procent. Jest to produkt bogaty w związki mineralne i cenne witaminy (niestety traci je przy obróbce cieplnej). To również bogate źródło żelaza niehemowego (trudniej wchłanianego; wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym ułatwiają witamina C, aminokwasy). Posiada wapń, potas, magnez, sód, miedź, fosfor, chrom, cynk, także witaminy z grupy B (B1, B2, B3 inaczej niacynę, B6) oraz kwas foliowy.

 

Dla kogo przeznaczona?

 

Zalecana jest dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym, ale też sportowcom. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, trawienny, jak i nerwowy. Dzięki zawartości polisacharydów (wielocukrów, czyli cukrów złożonych) wywiera pozytywny wpływ na układ odpornościowy człowieka, stawy, naczynia krwionośne i serce. Natomiast obecność beta glukanu pobudza makrofagi, czyli komórki układu odpornościowego do obrony. Wzmacnia organizm podczas anemii, obniża poziom złego cholesterolu LDL, może być pomocna w odchudzani. Spożywanie melasy z karobu zaleca się korzystnie wpływa na zmagających się z astmą i problemami alergicznymi. Jest też skuteczna w kuracjach przeziębieniowych i stanach grypowych, gdyż zwiększa odporność organizmu, chroni przed szkodliwymi drobnoustrojami. Duża zawartość żelaza regeneruje krwinki, zaś chrom odbudowuje trzustkę. Blogi i fora wegańskie polecają melasę jako wartościowy dodatek energetyczny do napojów proteinowych, ale wartościowsząjest pozyskanata z trzciny cukrowej niż z buraków.

 

Do czego użyć melasy?

 

Doskonale sprawdzi się dodana do soków owocowych, których smak wydaje się mało atrakcyjny, ale nie chcemy utyć od cukru. Jedna łyżeczka melasy stanowi około 20 kcal i zero tłuszczu. Dlatego może zastąpić biały cukier, miód czy słodzik do napojów zarówno zimnych, jak gorących (herbaty, kawy, mleka). Nadaje się do wypieków ciast czy chleba, napojów, kasz (orkiszowej, jaglanej), ryżu. Używana jest do wyrobu alkoholu, drożdży piekarniczych oraz do produkcji kwasów organicznych, w tym cytrynowego, szczawiowego oraz gliceryny.