4 soki główne, czyli na czym polega Terapia Gersona

Opublikowano przez Redaktor

Na świecie wielu ludzi codziennie dotykają choroby nazywane współcześnie cywilizacyjnymi. Osoby, które na nie zapadają i ich bliscy szukają pomocy w różnych metodach leczenia. Wiele z nich należy do sposobów niekonwencjonalnych, ale dających bardzo pozytywne rezultaty. Jedną z nich  jest właśnie Terapia Gersona. Wykorzystuje soki z bogatych w minerały i bioflawony owoców oraz warzyw z rodziny kapustowatych.

 

Jak powstała?

 

Prawie 80 lat temu lekarz i naukowiec doktor Max Gerson odkrył przyczyny powstawania raka. Określił je jako zespół wyniszczenia tkanek, w wyniku zaburzenia równowagi sodowo-potasowej na poziomie komórkowym. Jak też niedoboru składników odżywczych blokujących siły obronne organizmu oraz postępującej toksemii (zanieczyszczenie organizmu). W trakcie prowadzonych badań opracował bardzo skuteczną i naturalną terapię antynowotworową. Miała ona na celu usuwanie przyczyn, a nie skutków choroby. Nazwał ją Terapią Gersona.

 

Soki to podstawa w leczeniu

 

W terapii doktora Gersona wykorzystuje się głównie cztery rodzaje soków:

 

  • marchewkowy,
  • marchewkowo-jabłkowo,
  • pomarańczowy,
  • zielony sok  

 

Owoce i warzywa muszą pochodzić z upraw ekologicznych, a więc spełniać najwyższe normy jakości. W metodzie tej pacjent ponadto otrzymuje trzy wegetariańskie posiłki. Są one przygotowane według zasady kuchni Gersona. Natomiast między posiłkami może zjeść świeże ekologiczne jabłka, gruszki, banany, pomarańcze lub winogrona.

 

Na czym polega leczenie?

 

Człowiek do walki z chorobą potrzebuje najlepszych składników. Trawienie zbytnio obciąża jego słaby organizm, dlatego najlepszym sposobem na ich dostarczenie jest podawanie soków. Zalecana w terapii ilość to picie co godzinę 13 szklanek soku owocowo-warzywnego. Ma on wypłukiwać toksyny zgromadzone w komórkach, oczyszczać organizm, a jednocześnie sukcesywnie uzupełniać niedobory substancji odżywczych. Według tej diety, wyłącznie taki sposób przywróci choremu naturalną zdolność do samoleczenia.

 

Specjalny sposób wyciskania

 

Przygotowanie soków odbywa się w ściśle określony sposób. W początkowym etapie warzywa i owoce muszą być przeciskane przez wolnoobrotowy rozdrabniacz. Najpierw otrzymujemy pulpę i z niej dopiero wyciskamy sok. Po przygotowaniu musi on zostać natychmiast wypity. Picie go dostarcza między innymi ogromną ilość witamin, minerałów, enzymów. W tej postaci są prawie natychmiast wchłaniane.

 

Choroby, które leczy sok?

 

Terapia ta niesie pomoc osobom chorującym na wiele rodzajów raka, ale również ma ogromne sukcesy w walce z chorobami serca, płuc, cukrzycą, chorobami reumatycznymi, alergią czy nadciśnieniem. Zwalcza przyczyny, odbudowuje organizm i pomaga w powrocie do zdrowia, a także w uniknięciu chorób w dalszej przyszłości.

 

Pomimo tego, że dieta Gersona ma inne niż medycyny akademickiej podejście do tematu odżywiania i leczenia to wielu się do niej przekonuje i stosuje. W dalszym ciągu właściwości antynowotworowe soków są poddawane kolejnym odkryciom, w trakcie prowadzonych naukowych badań nad dietetyką.